fbpx
טכנולוגיה ושיפור הזיכרון

האם הטכנולוגיה של ימינו יכולה לעזור בשיפור זיכרון?

ירידה קוגניטיבית היא תהליך טבעי שקורה לכל אחד מאיתנו עם התבגרותינו. בשנות ה-30 לחיינו חלה ירידה איטית ומתונה מאוד בתפקודים הקוגניטיביים כמו תפקודי הזיכרון, הקשב ועיבוד המידע. כאשר אנו מגיעים לשנות ה-50 וה-60 של חיינו, הירידה בתפקוד הקוגניטיבי הופכת ליותר מורגשת בחיי היום יום שלנו. קיימים פתרונות שונים המנסים להתמודד או להאט את הירידה הקוגניטיבית, חלקם מערבים טכנולוגיה וחלקם לא. מהי הדרך העדיפה? תלוי איך נבחן את זה.

בשנים האחרונות, הטכנולוגיה לוקחת חלק משמעותי יותר בפתרון בעיות של בני האדם. הטכנולוגיה באה לעזרתנו במטרה להקל על חיינו, למצוא פתרונות למחלות ולקשיים בתפקודים שונים. הכלים הרבים שהטכנולוגיה מציעה לנו, חושפים אותנו לדרכים בהן ניתן לייעל תפקודים ולהתמודד עם בעיות שונות.

אחת הבעיות השכיחות ביותר, הנובעת מהעלייה בתוחלת החיים של בני האדם, היא הפגיעה בזיכרון. אנו חיים יותר שנים ומעוניינים להגיע לגילאי ה-60 וה-70 שלנו באיכות חיים ובתפקוד קוגניטיבי טוב. לכן, המודעות בקרב חברות שונות עולה וכולן מחפשות ומציעות דרכים שונות לשיפור הזיכרון. חלק מהחברות מציעות תרופות, אך ידוע שלתרופות יש מגוון תופעות לוואי, אולי הן יצליחו להאט את תהליך הידרדרות הזיכרון שלנו, אך יפגעו בתפקודים אחרים.

לצד התרופות ישנן דרכים להתמודדות שאינן מערבות טכנולוגיה, כמו מפגש חברתי, אימון גופני, מדיטציות ותזונה ייעודית. בנוסף, איכות השינה שלנו, יכולה להשפיע על תפקוד המוח שלנו גם כן. כל הפתרונות האלו מבוססים פעולות שאנו יכולים לעשות בעצמנו ללא התערבות חיצונית או של טכנולוגיה. פעולות אלו, הן פעולות שלרוב אינן מלוות בתופעות לוואי, תזונה מסוימת או שינה איכותית רק משפרות את איכות החיים שלנו ומועילות לה.

לצד פתרונות אלו, קיים הפתרון של אימון קוגניטיבי, אימון מוחי אם תרצו. בעזרת הטכנולוגיה הקיימת, ולצד הידע הרב של חוקרי מוח ונוירופסיכולוגים, ניתן היה ליצור את המשחקים המאמנים ומחזקים את המוח. בעשור האחרון, נערכו מחקרים שונים שהציגו יעילות והשפעה לאימון קוגניטיבי על תפקוד הזיכרון. בדומה לאימון גופני והשפעתו על חיזוק השרירים השונים, גם למשחקים לשיפור הזיכרון יש השפעה על תפקודי הזיכרון השונים.

אימון קוגניטיבי דורש מהמשתמש אינטרנט ומסך מחשב או נייד, ובימינו אלו דברים שבסבירות גבוהה נמצאים בכל בית. הטכנולוגיה הפכה עם השנים לדבר כל כך נגיש, כך שאין ספק שככל שתוכח יעילותו של האימון הקוגניטיבי על תפקוד בני האדם ביום יום, כך הוא יהפוך לפופולרי יותר. ככל שהשנים יחלפו, לחברות יהיו יותר דיוק והבנה איך לייעל את האימון הקוגניטיבי, לדייק אותו למשתמש ברמה הכי גבוהה שאפשר. לצד ניתוחי התוצאות והמשובים שמוצגים אחרי כל אימון ואימון, יהיה ניתן ליצור את המעטפת המדויקת שתחזק את היכולת שאותה צריך לחזק.

מאחר שאימון קוגניטיבי הוא אימון שגורם לנו לאמן את הקוגניציה, בדומה לאימון גופני, תופעת הלוואי שיכולה להיות מורגשת בסיום אימון, היא תשישות. כמו שאנו חשים עייפות לאחר אימון גופני שדורש מאיתנו מאמץ, כך גם לאחר אימון קוגניטיבי. יש לזכור, שביום יום אנו מפעילים את הקוגניציה שלנו, אך לא מאתגרים אותה. בכל הפעולות שאנו עושים, חושבים, מדברים, יוצרים רשימת קניות, אנו מפעילים את הקוגניציה. אך, האימון הקוגניטיבי נועד במטרה ליצור מאמץ קוגניטיבי מתמשך, לגרום ל"הזעה מוחית". כאשר אנו חשופים לאתגר מתמשך, כך אנו מחזקים את הקוגניציה.

כיום האימון הקוגניטיבי, הולך ומבסס את עצמו כפתרון איכותי, אך עדיין לא ניתן להגיד שזהו הפתרון הראשון שמשתמשים בו כאשר יש בעיות זיכרון. ככל שהמודעות סביב פתרון זה תלך ותגבר, דבר שקורה בשנים אלו, כך גם תגדל הפיכתו לאופציה הראשית והעיקרית הנותנת מענה לבעיית זיכרון.

חלק מהפתרונות השונים, הקיימים כיום לשיפור וחיזוק הזיכרון, מערבים טכנולוגיה וחלקם לא. לכל הפתרונות יש יתרונות וחסרונות, יש הדורשים מאמץ, שינוי הרגלים או שינוי אורח חיים ולאחרים יש תופעות לוואי. האימון הקוגניטיבי המשלב טכנולוגיה, שואף ליצור פתרון שעם הזמן יהפוך להכי יעיל ומדויק עבור כל אחד מאיתנו. באמצעות הדאטה והמחקר שיתבצע בשנים הקרובות על השפעת האימון הקוגניטיבי על המשתמשים, יהיה ניתן לייעל אותו.

אולי יעניין אותך גם...

מוח - הזיכרון

הכירו את הזיכרון שלכם

היכולת שלנו לייצר זכרונות חדשים ולהשתמש בהם היא הרבה יותר מורכבת מכפי שחושבים. תהליך יצירתו של זיכרון חדש והשימוש בו לאחר מכן…

קרא עוד

השאירו פרטים ומבטיחים שלא נשכח אתכם

סקרנים לגבי
הפיתרון שלנו?

צרו עמנו קשר, וכבר היום תעשו את הצעד הראשון לחיזוק יכולות הזיכרון!

כיצד שומרים על תפקוד המוח

נשמח לשתף אותך במאמרים וטיפים חשובים אודות חיזוק ושימור יכולות הקוגניטיבית

דילוג לתוכן