fbpx

שתיים, שלוש, הקשב: לחזק את הפוקוס והריכוז

דמיינו לעצמכם שאתם נוהגים ברכב, התנועה די זורמת אבל הכביש עמוס ברכבים. תוך כדי הנסיעה אתם שומעים סירנה מאחוריכם, מסתכלים במראה ומזהים אמבולנס שהולך ומתקרב. אתם עוברים נתיב בזהירות, האמבולנס עוקף אתכם, ואתם ממשיכים בנסיעה ליעד. במידה ואתם מורגלים בנהיגה, זהו תרחיש מוכר שוודאי תוכלו להתמודד איתו בקלות. אך גם לנהג המנוסה ביותר, נסיעה כזו מפעילה את כל הרכיבים של המערכת הקשבית, אבל מה זה אומר בעצם?

כאשר אנחנו מדברים על קשב, לרוב אנחנו חושבים על היכולת שלנו להתרכז, לשים לב לגירוי מסוים ולהתמקד בו – אבל החשיבות של קשב בחיי היום יום שלנו היא רחבה יותר. לפי תיאוריה אחת, מחלקים את המערכת הקשבית לשלוש רשתות נפרדות, אך מושפעות אחת מהשנייה. שלוש הרשתות האלה הן רשת עוררות, רשת קשב מרחבי, ורשת קשב ניהולי.

עוררות היא מצב של דריכות קשבית, בו אנחנו מתכוננים למשהו שיגיע על מנת שנוכל להגיב אליו. כאשר אנחנו נמצאים בעוררות התגובות שלנו מהירות יותר, אך לפעמים גם פחות מדויקות. קשב מרחבי מאפשר לנו להפנות ולמקד את הקשב שלנו באזור מסוים: ההפניה הזאת יכולה להיות גלויה, כמו הפניית העיניים או הראש לאזור מסוים שמצריך את המיקוד שלנו, או סמויה, בה אנחנו עושים הפניית משאבים פנימית, למשל הגברת מודעות למשהו בזווית העין שלנו, או מקשיבים לשיחה שמתנהלת מאחורינו. הפניית קשב מרחבי מאפשרת לנו להגיב מהר ומדויק יותר לאירועים שמתרחשים במוקד הקשב שלנו, אבל אנחנו עשויים לפספס דברים שקורים מחוץ למוקד הקשב. קשב ניהולי לעומת זאת כולל מגוון תפקודים, כמו פתרון בעיות, וויסות עצמי וקבלת החלטות. קשב ניהולי יכול לעזור לנו להתעלם מגירויים לא רלוונטיים, להחליט מתי להגיב ומתי לא.

אם נחשוב שוב על תרחיש הנהיגה, נוכל להבין יותר טוב את ההשפעה של המערכת הקשבית על חיי היום יום שלנו. כאשר אנחנו נוהגים בכביש עמוס, אנחנו נמצאים בעוררות שמאפשרת לנו להגיב במהירות למצבים המשתנים בכביש, למשל אם מישהו מולנו בולם פתאום. כאשר נשמעת סירנה, מופעל הקשב המרחבי – אנחנו קשובים לקול הסירנה ומשתמשים בה בשביל להעריך את התקדמות האמבולנס, אנחנו מסיטים מבט מהכביש למראות הצדדיות והאחורית בשביל לראות איפה האמבולנס. ולבסוף הקשב הניהולי הוא זה שעוזר לנו להחליט איך להגיב לאמבולנס, מונע מאיתנו להגיב תגובה אוטומטית שתסכן אותנו והסובבים אותנו, ועוזר לעבור נתיב בצורה בטוחה על ידי הערכה של מצב הרכב שלנו לעומת הרכבים הסובבים אותנו.

האופן בו המערכת הקשבית משתנה עם ההזדקנות נחקר מספר פעמים, אך הממצאים בנושא היו סותרים פעמים רבות, ומחקר נוסף נדרש על מנת להבין לעומק את השפעות הזקנה על קשב. כאשר בוחנים את השפעות הגיל על מערכות קוגניטיביות שונות, כמו קשב, חשוב לזכור כי יש שונות גדולה בין תהליכים ההזדקנות של אנשים שונים, ואת ההשפעה של מחלות נוירו-דגנרטיביות שונות[1]. עם זאת, מחקרים מהשנים האחרונות הצביעו על דפוסים מעניינים של הרשתות השונות. מאחר והן עצמאיות ולא תלויות אחת בשנייה, הרשתות הקשביות מושפעות בצורה שונה מהזדקנות – חלקן מראות הידרדרות ככל שמזדקנים, וחלקן דווקא משתפרות עם ההזדקנות[2]. רשת העוררות הראתה ירידה ביעילות ככל שמזדקנים, כלומר אנשים יגיבו לאט יותר, למשל כשקורים בשמם או כשיש רעש חזק, עשויים לפספס דברים שקורים סביבם, ועשויים לחוות קושי להישאר ממוקדים לאורך זמן. לעומת זאת, רשת הקשב המרחבי דווקא מראה שיפור ביעילות אצל אנשים מבוגרים יותר, כלומר לאנשים קל יותר להפנות קשב בצורה יעילה מדבר אחד לאחר, כמו מעברים בין קריאת ספר לצפייה בטלוויזיה. עבור קשב ניהולי נצפה דפוס שונה, ברשת זו נמצא שיפור ביעילות עד לשנות ה70 המאוחרות, ולאחר מכן התחילה הידרדרות מסוימת.

תוכנית האימון של אפקטיבייט משלבת כמה משחקים שמאמנים ומאתגרים את המערכת הקשבית. כל משחק כזה מאתגרת רשת אחת או יותר, וכל התרגילים מאתגרים את היכולת לשמור על דריכות, זאת משום שהם מרגילים את המתאמנים לדפוס תגובה מסוים, רק כדי לשנות אותו במפתיע. בין המשחקים שכדאי לתרגל אם אתם רוצים לשים דגש על אימון הקשב שלכם:

מיקוד כפול

במיקוד כפול מוצגים פריט במרכז, ואוסף פריטים בהיקף – במשחק תידרשו לזכור איזה פריט הופיע במרכז ולזהות אותו אחר כך, ובנוסף לשים לב איפה בהיקף הופיע פריט יוצא דופן. הרכיב הקשבי העיקרי שמאומן פה הוא קשב מרחבי – עליכם להעביר את הקשב ממרכז המסך להיקף שלו, תוך סריקה וזיהוי של כל הפריטים. ככל שתתקדמו במשחק, יופיעו יותר פריטים, אשר יהיו יותר ויותר דומים אחד לשני, מה שיקשה על הסריקה והזיהוי של כך הפריטים הרלוונטיים.

תופסים צבע

במשחק זה יוצגו לכם שמות צבעים וריבועים בצבעים שונים אחד לצד השני. המשימות ישתנו בין השלבים, לעתים יהיה עליכם להתאים את שם הצבע שכתוב לצבע הריבוע, ולפעמים את הצבע בו המילה כתובה לצבע הריבוע. משחק זה מאתגר בעיקר את הקשב הניהולי: אם עליכם להתאים את הצבע בו המילה כתובה לצבע הריבוע למשל, תצטרכו להתעלם ממשמעות המילה שכתובה, משמע שהמשחק יצריך מכם לדכא תגובות אוטומטיות. מערכת הקשב הניהולי חשובה במקרים כאלה, מאחר והיא עוזרת להתאים תגובות, להפנות קשב למקום המתאים, ולזהות שגיאות.

מתגלגלים

במתגלגלים מופיע מסלול ועליו משטחי מטרה צבועים, ואתם תידרשו להגיב כל פעם שכדור מטרה בצבע התואם למשטח מטרה עובר מעליו. לאורך המשחק רמת הקושי משתנה, ויופיעו כדורים מסיחים בצבעים אחרים, זיקוקים מסיחים, משטחי מטרה נודדים, ועוד אתגרים שונים. המשחק משלב אימון של קשב מרחבי וניהולי – עליכם להיות מודעים למשטחי המטרה השונים ולתנועת הכדורים, כמו גם לעצור תגובות אוטומטיות למסיחים שונים.

מערכת הקשב היא קריטית לתפקוד היומיומי שלנו, ובעוד הרכיבים השונים שלה הם עצמאיים ועומדים בפני עצמם, התפקוד של שלושתם יחד מאפשר לנו גם לבצע פעולות פשוטות וגם להתמודד עם מצבים מורכבים שפוגשים אותנו בשגרה שלנו. נהיגה, בישול, קריאה וכתיבה, קניות ואף השתתפות בשיחה כולם תלויים בתפקוד התקין של מערכת הקשב שלנו. חשוב להיות מודעים לשינויים שעשויים להתרחש במערכת זו ובמשמעות שלהם, במיוחד כאשר אנו מזדקנים. אפקטיבייט בונה תוכנית אימון המתאימה את עצמה לצרכים הייחודיים של כל לקוח, תוך שימת דגש על תפקודים קוגניטיביים שונים, ביניהם מערכת הקשב. חוץ ממיקוד כפול, תופסים צבע ומתגלגלים, קיימים עוד אימונים שיכולים לעזור לתרגל קשב, כמו לשחות עם הזרם וזוג או פרט. נסו אותם ותוכנית האימון של אפקטיבייט תתאים את האימון לצרכים והיכולות שלכם.

 

[1] Cabeza, R., Albert, M., Belleville, S., Craik, F. I., Duarte, A., Grady, C. L., … & Rajah, M. N. (2018). Maintenance, reserve and compensation: the cognitive neuroscience of healthy ageing. Nature Reviews Neuroscience19(11), 701-710.

[2] Veríssimo, J., Verhaeghen, P., Goldman, N., Weinstein, M., & Ullman, M. T. (2022). Evidence that ageing yields improvements as well as declines across attention and executive functions. Nature Human Behaviour6(1), 97-110.

אולי יעניין אותך גם...

על חשיבות זיכרון העבודה

כשאנחנו חושבים על זיכרון, הרבה פעמים האסוציאציה היא לזיכרון של חוויות מהילדות, או של טיול שיצאנו אליו, או לחליפין לזיכרון של מידע כמו שמות של

קרא עוד
מוח - הזיכרון

הכירו את הזיכרון שלכם

היכולת שלנו לייצר זכרונות חדשים ולהשתמש בהם היא הרבה יותר מורכבת מכפי שחושבים. תהליך יצירתו של זיכרון חדש והשימוש בו לאחר מכן…

קרא עוד

השאירו פרטים ומבטיחים שלא נשכח אתכם

סקרנים לגבי
הפיתרון שלנו?

צרו עמנו קשר, וכבר היום תעשו את הצעד הראשון לחיזוק יכולות הזיכרון!

דילוג לתוכן