הטלפון עושה בשבילנו הכל – אבל מה הוא עושה למוח שלנו?

איך הטלפון משפיע על המוח?
זמן קריאה: 4 דקות

לפני עשרים שנה היינו זוכרים מספרי טלפון בעל פה, יודעים איך להגיע לכל מקום בלי אפליקציה, ומסתמכים על הראש שלנו כדי לזכור סידורים, שמות ותאריכים. היום, נדמה שהטלפון עושה הכול בשבילנו, מזכיר, מתכנן, מחשב, מחפש, מצלם ומעדכן. זה נוח, ברור. אבל יש לזה גם מחיר שקט: ככל שהמכשיר לוקח על עצמו יותר תפקידים, המוח שלנו עושה פחות.

אנשים רבים סביב גיל 50, 60 ואפילו 70 מספרים שהם שוכחים דברים קטנים: שמות של מכרים, לאן הניחו משהו, או מה רצו לומר. לא מדובר בבעיה רפואית, אלא בשגרה חדשה שבה כמעט ואין סיבה לאתגר את הזיכרון. הטכנולוגיה, שבאה להקל, בעצם לוקחת מהמוח את האפשרות להתאמן.

כשאנחנו לא משתמשים במוח – הוא פשוט נרדם

מחקרים מהשנים האחרונות מצביעים על כך שהשימוש הרציף בטלפונים חכמים משפיע על הביצועים הקוגניטיביים שלנו. מחקר שפורסם ב־Nature בשנת 2023 גילה שאפילו עצם הנוכחות של סמארטפון בקרבתנו, גם אם לא משתמשים בו בפועל, פוגעת בזיכרון העבודה ובריכוז.¹

הסיבה פשוטה: כל עוד המוח יודע שהטלפון לידו, הוא "משאיר מקום" למחשבה שאולי תגיע הודעה או שיחה. וכשהמוח עסוק בלהיות מוכן, הוא פחות פנוי לזכור, לחשוב ולהתרכז באמת.

במילים אחרות, ככל שאנחנו נותנים למכשירים לעשות בשבילנו יותר, כך המוח עושה פחות. בדיוק כמו שריר שלא מפעילים, גם המוח מאבד גמישות וחדות כשהוא לא מקבל “אימון” קבוע.

החדשות הטובות: אפשר להחזיר למוח את הכוח

הבשורה המעודדת היא שהמוח שלנו לא “מתקלקל” עם השנים – הוא פשוט זקוק לתרגול. מחקרים על גמישות מוחית מראים שגם בגיל מבוגר, המוח מסוגל לייצר קשרים חדשים בין תאי עצב ולשפר יכולות כמו זיכרון, ריכוז ומהירות חשיבה. אימון קצר וקבוע, אפילו כמה דקות ביום, יכול לעורר את האזורים האלה ולחזק אותם מחדש.

כיום קיימות תוכניות ממוחשבות שמאפשרות לאמן את המוח מהבית, בלי מאמץ ובלי צורך בידע טכנולוגי. מדובר באימונים קצרים ומותאמים אישית, שנבנו במיוחד עבור אנשים בני 55 ומעלה. רבים מהמשתמשים מתארים תחושה אמיתית של שינוי: פחות שכחה, יותר ריכוז, ותחושת ביטחון שכלי שמחזירה אנרגיה ושקט נפשי.

אימון יומי למוח עם אפקטיבייט >>

לא צריך להילחם בטכנולוגיה – צריך להשתמש בה נכון

הטלפון לא חייב להיות אויב. להפך, הוא יכול להפוך לכלי שעוזר לשמור על חדות. כל מה שצריך זה לדעת איך להפעיל את המוח בזמן השימוש, ולא לתת למכשיר לעשות הכול לבד. כשמנצלים את הטכנולוגיה בצורה נכונה, אפשר להרוויח את שני העולמות: גם נוחות, וגם מוח פעיל וחד.

אם גם אתם מרגישים שהראש כבר לא חד כמו פעם, זו הזדמנות לגלות איך אימון קצר ופשוט יכול לעשות שינוי אמיתי.

רוצה לדעת איך לשמור על המוח חד גם בעידן הדיגיטלי?

זה הזמן להשאיר פרטים ולגלות איך תרגול קצר מהבית יכול לעשות שינוי משמעותי ולשפר את איכות החיים.

צרו איתנו קשר לייעוץ נוסף

מקור:

Ward, A. F., Duke, K., Gneezy, A., & Bos, M. W. (2023). Brain drain: The mere presence of one’s own smartphone reduces available cognitive capacity. Nature Human Behaviour.

תגיות

המאמר עניין אותך?

המאמר עניין אותך?

0
0

מאמרים לפי קטגוריה

באותו נושא

תוכנת האימון הקוגניטיבית של אפקטיבייט

בואו לנסות בעצמכם!

מה אומרים עלינו

אילנית גולד

" אני ממליצה לכל החברים שלי, וגם לאנשים שמרגישים שהזיכרון שלהם נחלש"

יעקב טרפוצ'ניק

" well spent money, זאת אומרת שזה כסף שמושקע נכון לדברים שעוזרים לי. אז אני ממליץ לכל אחד שהגיע לגיל הזה, שילך וירכוש את התוכנה "

יעקב שכטר

"מה שגרם לי להתחיל להתאמן באפקטיבייט, זה משום שכל בן אדם בגיל השלישי חושש לדעתי, מירידה בקוגניציה. אני ממליץ להרבה חברים שלי"

דפנה זוסמן שניצר

"אני חושבת שזה מאוד מתאים לאנשים שמתמודדים עם קריירה או עם עומסים. אני מרגישה שזה מחדד אותי, שזה ממקד אותי"

רחלי לרנר

"אני מתאמנת כבר מעל שלוש שנים. אני מתאמנת כל יום בבוקר בשעה קבועה, וממש נהנית מזה, באמת זה כל כך עוזר לי, זה פשוט עושה שינוי נהדר"

שרי רשנסקי

"אני חושבת שזה נותן המון, גורם לי להרגיש יותר ממוקדת, יותר מפוקסת. זה כמו שמישהו עושה הליכה, אז הוא מרגיש יותר ערני. אני מרוצה וממליצה"

ליליאנה פסטרנק

" אני מתאמנת כמעט כל יום באפקטיבייט. זה גם מעניין, זה גם משחקים, זה גם עוזר למוח. זו תוכנה מושלמת"

רוני ג'רפי

"יש לי רקע במשפחה, אבי כבר חמש שנים סובל מדמנציה. אפקטיבייט, כמו שאני רואה את זה, נותנת מענה ומשפרת יכולות"

איריס לוי

"תוכנה מאוד מאוד קלה ומאוד מגוונת, אף פעם לא משעממת כי כל יום צצים לי הפתעות חדשות על המסך, מומלץ מאוד"

מירב ימיני

"בכל הזדמנות שיש לי אני מכניסה את אפקטיבייט"

אברהם דקל

"החלטתי להכניס את התרגול באפקטיבייט יום יום. נהניתי מהיכולת שלי לתפקד ברמה יותר גבוהה"

×

השאירו פרטים ומבטיחים שלא נשכח אתכם

צפו

דילוג לתוכן