האדריכל המנטלי: למה המוח שלנו "משקר" לנו (וזה דווקא סימן טוב)?

איך הזיכרון הקונסטרוקטיבי שלנו עובד ואיך משפרים אותו
זמן קריאה: 3 דקות

רבים מאיתנו תופסים את הזיכרון כמעין ארכיון מאובק של סרטי וידאו, המתעד את המציאות בדיוק כפי שהתרחשה. אך האמת המדעית חושפת מציאות מרתקת הרבה יותר: המוח שלנו אינו "מתעד" פסיבי, אלא "אדריכל" פעיל.

לעיתים קרובות אנו "זוכרים" אירועים שלא קרו בדיוק כך, משלימים פרטים שמעולם לא היו שם, או צובעים זיכרונות ישנים בצבעים של ההווה.

המדע של הזיכרון הקונסטרוקטיבי

חוקרת הזיכרון הנודעת (Elizabeth Loftus ,2005) הראתה במחקריה פורצי הדרך כי הזיכרון האנושי הוא "קונסטרוקטיבי", כלומר, הוא נבנה מחדש בכל פעם שאנחנו שולפים אותו מהמחסן המנטלי. תופעת הזיכרונות הכוזבים (False Memories) אינה מעידה על תקלה במערכת, אלא על תכונה הישרדותית מתוחכמת.

מדוע זה קורה? המוח אינו מעוניין בשימור העבר לשם הנוסטלגיה בלבד. המטרה שלו היא הישרדות. מחקרם של (Schacter and Addis ,2007) מצביע על כך שהמערכת המוחית שמאפשרת לנו לזכור את העבר היא אותה רשת עצבית המאפשרת לנו לדמיין את העתיד.

המוח משתמש בפיסות מידע גמישות כדי לבנות סימולציות של "מה יקרה אם".

הגמישות הזו היא מה שמאפשר לנו להיות יצירתיים, לפתור בעיות מורכבות ולהסתגל לשינויים, גם אם המחיר הוא לעיתים חוסר דיוק בפרטים הקטנים של אירוע שהתרחש לפני עשור.

הכירו את סוגי הזיכרון שלנו >>

הדינמיקה שבין יצירתיות לחדות

למרות שחוסר דיוק מסוים הוא טבעי, ככל שהגיל מתקדם, הגבול בין גמישות בריאה לבין בלבול קוגניטיבי הופך לדק יותר. כאן נכנס לתמונה החוסן המוחי.

מחקרים מראים שמוח מאומן מסוגל לבצע "ניטור מקור" (Source Monitoring) טוב יותר, כלומר, לדעת להבחין בין מידע שבאמת חווינו לבין מידע שרק דמיינו או שמענו מאחרים.

באמצעות אימון עקבי במערכת אפקטיבייט, אנו מחזקים את הפונקציות הניהוליות באונה המצחית. אימון זה משפר את יכולת הקידוד המקורית של המידע.

ככל שהקשב שלנו בזמן האירוע חזק יותר, כך ה"עריכה" שהמוח יבצע אחר כך תהיה מבוססת על נתונים איכותיים יותר.

המטרה היא לא להפוך לרובוטים שזוכרים הכל, אלא לשמור על מוח גמיש מספיק כדי לחלום, אך חד מספיק כדי להישאר מעוגנים במציאות.

קראו כיצד אימון קוגניטיבי עם אפקטיבייט מסייע לשיפור הזיכרון >>

 

צרו איתנו קשר לייעוץ נוסף

תגיות

המאמר עניין אותך?

המאמר עניין אותך?

1
0

מאמרים לפי קטגוריה

באותו נושא

תוכנת האימון הקוגניטיבית של אפקטיבייט

בואו לנסות בעצמכם!

מה אומרים עלינו

אילנית גולד

" אני ממליצה לכל החברים שלי, וגם לאנשים שמרגישים שהזיכרון שלהם נחלש"

יעקב טרפוצ'ניק

" well spent money, זאת אומרת שזה כסף שמושקע נכון לדברים שעוזרים לי. אז אני ממליץ לכל אחד שהגיע לגיל הזה, שילך וירכוש את התוכנה "

יעקב שכטר

"מה שגרם לי להתחיל להתאמן באפקטיבייט, זה משום שכל בן אדם בגיל השלישי חושש לדעתי, מירידה בקוגניציה. אני ממליץ להרבה חברים שלי"

דפנה זוסמן שניצר

"אני חושבת שזה מאוד מתאים לאנשים שמתמודדים עם קריירה או עם עומסים. אני מרגישה שזה מחדד אותי, שזה ממקד אותי"

רחלי לרנר

"אני מתאמנת כבר מעל שלוש שנים. אני מתאמנת כל יום בבוקר בשעה קבועה, וממש נהנית מזה, באמת זה כל כך עוזר לי, זה פשוט עושה שינוי נהדר"

שרי רשנסקי

"אני חושבת שזה נותן המון, גורם לי להרגיש יותר ממוקדת, יותר מפוקסת. זה כמו שמישהו עושה הליכה, אז הוא מרגיש יותר ערני. אני מרוצה וממליצה"

ליליאנה פסטרנק

" אני מתאמנת כמעט כל יום באפקטיבייט. זה גם מעניין, זה גם משחקים, זה גם עוזר למוח. זו תוכנה מושלמת"

רוני ג'רפי

"יש לי רקע במשפחה, אבי כבר חמש שנים סובל מדמנציה. אפקטיבייט, כמו שאני רואה את זה, נותנת מענה ומשפרת יכולות"

איריס לוי

"תוכנה מאוד מאוד קלה ומאוד מגוונת, אף פעם לא משעממת כי כל יום צצים לי הפתעות חדשות על המסך, מומלץ מאוד"

מירב ימיני

"בכל הזדמנות שיש לי אני מכניסה את אפקטיבייט"

אברהם דקל

"החלטתי להכניס את התרגול באפקטיבייט יום יום. נהניתי מהיכולת שלי לתפקד ברמה יותר גבוהה"

×

השאירו פרטים ומבטיחים שלא נשכח אתכם

צפו

דילוג לתוכן