לאחר שנים ארוכות בשוק העבודה, היציאה לפנסיה מסמנת פרק חדש בחיים. הפרישה מביאה איתה הרבה יתרונות, היא יכולה להגדיל את החופש לנהל את הזמן שלנו, לעסוק בתחביבים, התפתחות אישית, להקדיש יותר זמן למשפחה וחברים ואולי אף להפחית לחצים שנלוו לעבודה. אבל המציאות היא מורכבת, וגם בפנסיה לא הכל וורוד.
לצד החופש, ההזדמנויות החדשות והגמישות שהתקופה החדשה הזו פותחת בפנינו, היא מבשרת על שינוי משמעותי מאוד בשגרת החיים שלנו – ולשינוי הזה יכולות להיות השפעות עמוקות על התפקוד שלנו. מעבר להשפעות של תהליכי הזדקנות על היכולות הקוגניטיביות, מחקרים רבים נעשו על ההשפעה של הפסקת עבודה על הקוגניציה – ונמצא כי קיים קשר בין היציאה לפנסיה לירידה בתפקודי זיכרון וקשב.
על ידי הבנה של השינויים הפוטנציאליים הללו, אנו יכולים להכין את עצמנו לשינויים באורח החיים שלנו בצורה נכונה, ולעסוק באופן יזום בפעילויות התומכות בבריאות וברווחה הקוגניטיבית שלנו.
תרגילים לחיזוק הזיכרון בגיל השלישי >>
מהו אימון מוח ומדוע הוא כה חשוב עבורנו >>
מה יכולים להיות הגורמים שמאיצים את ההידרדרות ביכולות הקוגניטיביות עם היציאה לגמלאות?
אובדן המבנה היום יומי ותחושת בידוד עם אובדן המסגרת החברתית בעבודה. כל אלה יכולים לשמש כגורמי לחץ המזיקים לבריאות. מחקרים רבים בנושא מצאו כי היציאה לפנסיה, ובמיוחד פנסיה בגיל מוקדם, מקושרת להידרדרות קוגניטיבית מואצת.
ההידרדרות הזאת קשורה בשינויים בשגרת החיים בעקבות הפרישה, כמו שינויים בהרגלי השינה, ירידה בפעילות גופנית, ושינויים תזונתיים שעשויים להשפיע על בריאות המוח. בנוסף ישנן תחושות של חוסר משמעות, ואובדן זהות, אשר לעיתים מלוות את הפרישה. מספר מחקרים שנתמכו על ידי המכון הלאומי להזדקנות (NIA) והמכונים הלאומיים לבריאות (NIH) בארה"ב, מראים כי גם גורמים רגשיים אלה תורמים לירידה קוגניטיבית[1],[2].
משחקים לחיזוק הזיכרון בגיל השלישי >>
כשמתכננים יציאה לפנסיה ולחיי הפרישה, חשוב לקחת בחשבון את הקשיים והאתגרים ששינוי גדול בחיים שלנו יכול לייצר, ואת ההשלכות הבריאותיות והנפשיות של שינוי זה. בשביל לצלוח את השינוי הזה, חשוב לייצר תוכנית פרישה הכוללת שגרת חיים מעוררת, המשלבת חיי חברה לצד פעילויות ממריצות ומאתגרות מחשבה.
מקום עבודה לרוב מספק סביבה ליצירת אינטראקציות חברתיות. מעבר לחשיבות הרבה של קשרים חברתיים למניעת תחושות בידוד ובדידות, למעורבות וקשרים חברתיים קיים קשר לשימור בריאות קוגניטיבית בגילאים מאוחרים יותר.
כאשר עוזבים את מקום העבודה חשוב לדאוג לייצר לעצמנו הזדמנויות אחרות לקשרים חברתיים: אפשר להיפגש יותר עם חברים ובני משפחה, אך גם לייצר מסגרות חדשות. נסו להצטרף לחוגים בהם אפשר לפגוש אנשים עם תחומי עניין דומים, התנדבות בעמותות או ארגונים, ואפילו מעורבות בקהילות מקוונות.
יצירת קשרים חברתיים חדשים עשויה להיות מאתגרת עבור חלק מהאנשים, אך ההשקעה משתלמת. מעורבות חברתית גבוהה תורמת משמעותית הן לרווחה הנפשית והן לבריאות הקוגניטיבית, ומסייעת לשמור על איכות חיים גבוהה גם לאחר הפרישה לפנסיה[3].
מעבר להיבט החברתי, עבודה מספקת תעסוקה ואתגרים למוח – פתרון בעיות, חשיבה ביקורתית, ניהול משימות, ולמידה של מיומנויות חדשות. היציאה לפנסיה, אשר לרוב מלווה בירידה משמעותית באתגרים האלה, עשויה לזרז הידרדרות קוגניטיבית.
בשביל לשמור על הבריאות הקוגניטיבית גם בפנסיה, חשוב מאוד לשמור על עניין ואתגר למוח: עיסוק בפעילויות מעוררות ומאתגרות כמו קריאה, לימוד מיומנויות חדשות או משחקים אסטרטגיים יכול לעזור בשימור היכולות הקוגניטיביות. פאזלים, תשבצים ותרגילים אחרים לאימון המוח יכולים גם הם להועיל במידה מסוימת.
בנוסף, חיפוש הזדמנויות ללמידה כמו קורסים והרצאות בנושאים המעניינים אתכם יכולים לספק תעסוקה ולתרום לבריאות המוח שלכם.
אימון קוגניטיבי ייעודי לגיל השלישי – חשוב!
כלי נוסף שיכול לסייע בשמירה על הגמישות והחדות המוחית, הוא אימון קוגניטיבי ייעודי לגיל השלישי, המתמחה ומותאם לשינויים שהמוח עובר בגילאים אלה. אימון כזה מהווה כלי יעיל לשמירה על חדות המוח וגמישותו בגילאים מתקדמים.
בניית תוכנית אימון והתמדה בה יכולה לעזור לייצר שגרה ומסגרת חדשה לתמיכה באורח החיים החדש. כאשר אתם ניגשים לבחור את האימון הקוגניטיבי המתאים לכם, חשוב לקחת בחשבון מספר גורמים: חפשו פלטפורמות המגובות במחקר מדעי, שמציעות מגוון תרגילים המכוונים לתפקודים קוגניטיביים שונים, כגון זיכרון, תשומת לב, פתרון בעיות, והתאמת התרגילים לביצועים האישיים.
נגישות, ידידותיות למשתמש ומעקב התקדמות הם גם חיוניים, מכיוון שהם עוזרים להישאר מעורבים ולעקוב אחר שיפור קוגניטיבי לאורך זמן. תוכנית האימון של אפקטיבייט היא ייחודית בשוק, ופותחה בשיתוף פעולה עם חוקרי מוח ונוירופסיכולוגים, לצד מומחים באפיון אתרים לגיל השלישי. כל תרגיל כולל תרגילים המאמנים טווח יכולות קוגניטיביות, אשר מתאימים את עצמם לביצועים ולצרכים הייחודיים של כל משתמש, על מנת לאתגר ולהביא אותו לביצועים הטובים ביותר עבורו, באמצעות שמירה על אתגר מתמשך.
קראו אודות המחקר של אפקטיבייט >>
הצטרפו לאימון ניסיון עם אפקטיבייט >>
הידרדרות קוגניטיבית מואצת בעקבות פרישה לגמלאות היא תופעה מבוססת היטב, אבל היא לא גזירת גורל. על ידי אימוץ אורח חיים פעיל ומגוון, ניתן לשמור על המוח חיוני ובריא לאורך שנים רבות. על מנת להנות מהפרק החדש בחייכם תוך כדי שמירה על החדות שלכם לאורך זמן, בנו לכם שגרת חיים מעשירה ומגוונת.
טפחו קשרים חברתיים וותיקים ונסו למצוא מסגרות חברתיות חדשות, ותמיד תחפשו הזדמנויות לאתגר את עצמכם, ולצאת מדפוסי מחשבה מקובעים.
זכרו, המוח שלכם הוא כמו שריר שזקוק לאימון כדי להישאר חזק ובריא!
מקורות לכתבה
[1] Risk of Cognitive Declines With Retirement: Who Declines and Why? – PMC
[2] Retirement and Cognition: A Life Course View – PMC
[3] Cognitive Health and Older Adults | National Institute on Aging