כשאדם מתבגר פעילותו של המוח מואטת ויעילות ביצועיו יורדת. מתרחשת אצלו ירידה קוגניטיבית המתבטאת בבעיות של ירידה בזיכרון, פגיעה בקשב, ביכולת קבלת החלטות ופתרון בעיות.
מחקרים מראים כי אימון קוגניטיבי הוא דרך מצוינת לשמור על גמישות המוח, לשמר את הקשרים העצביים בין תאיו ולייצר קשרים חדשים במקום אלו שאינם.
אפקטיבייט, חברת סטארט אפ ישראלית, פיתחה תוכנה מיוחדת של משחקי חשיבה וזיכרון למבוגרים מעל לגיל 55. תוכנה זו מאפשרת לבני הגיל השלישי להתאמן בפעילויות הדורשות חשיבה, ריכוז, התמקדות, והפעלת מגוון יכולות קוגניטיביות בתרגילי זיכרון מסוגים שונים.
- הצטרפו לאימון ניסיון עם Effectivate והתחילו לאמן את המוח >>
- הכירו את המוצר שלנו – תוכנה לאימון מוח ושיפור הזיכרון >>
מהו זיכרון?
זיכרון הוא היכולת לקלוט, לעבד ולשמור מידע הנקלט מהסביבה דרך החושים ולהשתמש בו (לשלוף אותו) בעת הצורך. הזיכרון הינו משמעותי ליכולת הלמידה שלנו בהווה וכן להסקת מסקנות מתובנות שרכשנו במשך השנים.
הזיכרון הינו חיוני לכל פעילות קוגניטיבית שאנו מבצעים, לקבלת החלטות, לפתרון בעיות וליכולתנו לפרש חוויות ואירועים שאנו עוברים. ההיפוקמפוס הוא החלק האחראי על הזיכרון במוח: הזיכרון לטווח קצר שומר את המידע לדקות ספורות ומשם הוא עובר דרך ההיפוקמפוס לזיכרון לטווח ארוך, שם יאוחסן וניתן יהיה להשתמש בו בעת הצורך.
כשיש פגיעה בהיפוקמפוס, כמו במחלות דמנציה שונות, לא יוכלו זיכרונות חדשים להיווצר, אך לעיתים הזיכרונות הקיימים לא ייפגעו. לכן, שכיחה התופעה של זכירת חוויות מהילדות, אך חוסר יכולת לזכור מה נאמר לפני כמה דקות אצל חולים אלו.
מבחינה נוירולוגית ופיזיולוגית הזיכרון הינו אוסף של קשרים נוירולוגים במוח המחוברים בין תאי עצב שונים. הזיכרון נוצר כאשר אותם תאי עצב מעבירים אותות כימיים ביניהם.
איך לשפר את הזיכרון? השיטות המומלצות שלנו >>
סוגי זיכרון
נהוג לחלק את הזיכרון לשלושה סוגים עיקריים:
- זיכרון מיידי/חושי – טווח זיכרון זה הינו קצר ביותר ולכן מאפשר לשמור על מידע למשך שניות עד דקות ספורות.
- זיכרון לטווח קצר – נקרא גם זיכרון עבודה ומתייחס למידע שאנו סופגים כעת.
תפקידו של הזיכרון לטווח קצר הוא לאפשר אחסון של חוויות הקורות ברגע נתון או מידע הנמסר באותו הזמן. למשל: כמו לחזור על מספרים ברצף הנכון.
זיכרון זה הינו מוגבל בקיבולת שלו ובמשך הזמן שאנו יכולים לזכור את המידע. - זיכרון לטווח ארוך – הינו המקום בו מאוחסנים המידע והזיכרונות. אם אנו מנסים לזכור אירוע מהעבר, לדוגמה, הוא אינו נמצא בזיכרון המודע, אך ניתן לשלוף אותו אל זיכרון העבודה ולהשתמש בו.
לזיכרון לטווח ארוך אין מגבלה של קיבולת או זמן של זיכרון.ככל שבמוחו של האדם יש יותר קשרים עצביים באזורי המוח, כך הזיכרון שלו יהיה טוב יותר וניתן יהיה לשלוף ממנו מידע ביעילות.
מאמר מקצועי של מכון דוידסון למדע במכון ויצמן הדן בנושא "מה זה זיכרון לטווח קצר ולטווח ארוך והאם יש מעבר בין השניים?" מוצגת תיאורית אטקינסון-שיפרין, Atkinson-Shiffrin memory model)) הדנה בדרכים לשיפור הזיכרון לטווח ארוך, ביניהן אימון המוח ושינון שמיועדים להוספת קשרים עצביים בין תאי המוח כדי "למסד" בזיכרון לטווח ארוך את הידע.
מתי הזיכרון עשוי להיחלש?
ככל שאדם הולך ומתבגר, כך פוחתים אצלו תאי המוח ונחלשים הקשרים העצביים ביניהם. עובדה זו גורמת לכך, שבגיל השלישי קיימת בעיה של ירידה קוגניטיבית אשר תופסת את מקום הזיכרון הבריא והמתפקד.
הירידה הקוגניטיבית אינה מתרחשת ביום אחד, אלא מתדרדרת לאט לאט. בתחילת ההידרדרות נפגעים התפקודים המוחיים הגבוהים, כגון: יכולת פתרון בעיות, קבלת החלטות, תכנון וארגון.
האדם המבוגר הסובל מירידה קוגניטיבית נעשה איטי יותר בתפקודיו הקוגניטיביים וביכולת שלו לתפקד בתחומים שונים בחייו. ככל שתמשיך ההידרדרות, יפגע גם הזיכרון, יהיו בעיות בעיבוד מידע, יכולת הריכוז תרד וכן תיפגע יכולת ההתמצאות בזמן במקום.
מהי ירידה קוגניטיבית בגיל השלישי ואיך אפשר להתמודד איתה?
מה ניתן לעשות כדי להתמודד עם ירידה בזיכרון?
מחקרים רבים נערכו במשך השנים על חשיבותו של אימון מוחי לעצירת הידרדרות קוגניטיבית ולשיפור הזיכרון.
מחקרים אלו חקרו את הדרך לעזור לאוכלוסיית הגיל השלישי הסובלת מבעיות בזיכרון ומירידה קוגניטיבית. אחד מהם הינו מחקר שנערך מטעם המחלקה לנוירולוגיה באוניברסיטת ג'ילין בסין.
במחקר זה מצאו החוקרים שתוכניות קוגניטיביות של אימון מוח מבוססות מחשב השפיעו בצורה משמעותית על שיפור הזיכרון, שיפור מהירות עיבוד הידע ועל תפקודים קוגניטיביים ופעילויות יום יום של הנבדקים.
אימון המוח במשחקי חשיבה למבוגרים באמצעות מחשב הוא תחום שתופס תאוצה בכל העולם ואף בישראל. הידע שהצטבר עד היום במחקרים השונים, תומך באימון מוח באופן כללי ובמיוחד באימון דרך מחשב.
תוצאות המחקרים מתפרסמות בעיתוני המדע והרפואה הנחשבים בעולם ולכן הקהילה המדעית מכירה בערך אימון המוח ובתועלת הרבה שהוא מביא לשיפור יכולות קוגניטיביות ודחיית ההידרדרות.
חברת אפקטיבייט – מפתחת תוכנת Effectivate משחקי חשיבה וזיכרון למבוגרים
התוכנה של חברת אפקטיבייט לאימון המוח לגיל השלישי פותחה על בסיס המחקרים החדישים בתחום הנוירופסיכולוגיה בנושא למידה וזיכרון בגיל המבוגר.
המחקרים כולם יוצאים מנקודת המוצא שהמוח האנושי יכול ללמוד ולהתפתח בכל גיל, אך יש לאמן ולהפעיל אותו כדי שלא יאבד מכישוריו. מחקרים אלו מתייחסים למוח כמו לכל שריר אחר בגוף – שאם לא יאמנו ויתרגלו אותו הוא ייחלש ויתנוון.
מסקנות נוספות ממחקרים שנעשו בנוגע לחשיבות האימון המוחי בטיפול בהידרדרות קוגניטיבית הינן, שהמוח יכול להצמיח תאי עצב חדשים בשל תכונתו המופלאה להיות גמיש ולסגל את עצמו לשינויים שעובר האדם עם הזדקנותו.
במידה ומציבים בפני המוח אתגר חשיבתי עם משימות שנבנו במיוחד למצבי הדרדרות קוגניטיבית – יעודדו האימונים והתרגולים את יצירת הקשרים העצביים החדשים וישמרו על אותם קשרים שעדיין לא ניזוקו.
מה עוד כדאי לדעת על האימון המוחי של אפקטיבייט לצמצום ירידה בזיכרון?
- האימון המוחי של אפקטיבייט מתרגל את הגמישות המוחית, מאמן את המוח ומלמד אותו מידע חדש.
- בתוכנה זו מושם דגש מיוחד על אלמנטים של ריכוז, זיכרון ותפקודים קוגניטיביים שונים, בד בבד עם רכישת מיומנויות ואסטרטגיות לשיפור הזיכרון.
- בתוכנה זו ניתן לקבל טכניקות וכלים מעשיים לפיתוח מיומנויות הזיכרון, דרך משחקי ותרגילי זיכרון,
- התוכנה של אפקטיבייט לאימון המוח פותחה בשיתוף חוקרי מוח ונוירופסיכולוגים מומחים בתחום ומתאמת לפיתוח גמישות מוחית לאנשים מגיל 55 ומעלה.
- שירותי בריאות כללית מעניקה לחבריה בני ה-55 ומעלה הטבה.
- ייחודית – חודש מתנה ללא התחייבות של התנסות בתוכנה של חברת אפקטיבייט!
- במסגרת האימון המוחי היומי מומלץ לעבוד עם התוכנה לפחות שלוש פעמים בשבוע, כרבע שעה בכל פעם – לפי המלצות המחקרים.
- התוכנה אינה דורשת התקנה במחשב והיא קלה להפעלה במחשב, בטאבלט או בטלפון נייד.